Midwinterhoorn blazen

Datum: zondag 19 december 2021 - 12:00

De midwinterhoorn is een lange, licht gebogen, houten hoorn met een lengte tussen de 120 en 150 centimeter. Over de geschiedenis van het midwinterhoornblazen zijn de meningen verdeeld. Men zegt dat de hoorns vroeger werden gebruikt door boeren om elkaar over lange afstanden boodschappen en signalen door te kunnen geven. De midwinterhoorn heeft een klank die wel vijf tot acht kilometer ver te horen is. Anderen suggereren dat het een eeuwenoude traditie is om boze geesten te verjagen of om de komst van het nieuwe leven aan te kondigen.

De midwinterhoorn wordt tegenwoordig vooral tijdens de Advent periode gespeeld. Het zijn de donkere dagen van het jaar die in deze periode het kortste zijn. Een periode waarbij de natuur in diepe rust is. De bomen en planten hun energie terug trekken en veel dieren beginnen aan een winterslaap.

Maar het is ook de start van een periode waarbij de dagen langer worden, waarbij er meer licht is en waarbij ruimte is voor nieuwe groei en verbinding. Vanuit deze gedachte laten wij op zondag 19 december met alle natuurbegraafplaatsen van Waarde om 12:00 uur de midwinterhoornblazers horen. Hierbij maken wij niet alleen verbinding met al onze natuurgebieden, zoals Hillig Meer, Mepperdennen en Schapenmeer, maar ook met de mensen die op welke manier dan ook verbonden zijn met ons.

Iedereen is welkom en aanmelden is niet nodig. Om 12:00 maken we dan gezamenlijk een wandeling door het gebied waarbij  de Midwinterhoornblazers de route gaan blazen. Loop met ons mee deze dag. Aanmelden is niet nodig, maar zou wel fijn zijn. Zo hebben we een idee van de aantallen.

Aanmelding Midwinterhoornwandeling

HG_evenement