De natuurbegraafplaats

Natuurbegraafplaats Hoogengraven is met 25 hectare de eerste natuurbegraafplaats in Overijssel. Een bijzondere, plek met een eeuwenoude grafcultuur.

 

Het ontstaan van de natuurbegraafplaats

Het Drentse landgoed Heidehof heeft veel ervaring met natuurbegraven. Daarom zochten een paar jaar geleden verschillende mensen uit de regio Dalfsen en Ommen contact met Heidehof om de mogelijkheden van natuurbegraven in deze omgeving te bespreken.

In de bossen van Arriën werd een geschikte locatie gevonden. Na een lange periode van voorbereiden, vond de eerste begrafenis plaats in augustus 2019.

 

Hoogengraven

De naam Hoogengraven is ontleend aan een waterloop die ooit uitmondde in een meander van de Vecht. In een zandheuvel langs deze meander werd het urnenveld Calsum ontdekt. Tientallen grafheuvels zijn er opgeworpen, aanvankelijk om lichamen te begraven. In een latere periode werden er urnen begraven.

Duizenden jaren geleden werden hier in de omgeving al doden en urnen begraven. Een traditie die nu wordt voortgezet op de natuurbegraafplaats.

 

Voorzieningen

Natuurbegraafplaats Hoogengraven heeft goede voorzieningen, zoals een parkeerplaats, een ontvangsthuis en een karakteristieke gedenkplaats in de open lucht. Het is mogelijk om met een aantal genodigden de afscheidsceremonie op natuurbegraafplaats Hoogengraven te houden.

Op diverse plaatsen hebben we zitbanken in de natuur geplaatst, waar bezoekers even kunnen zitten om de natuur van Hoogengraven te ervaren.

Lees meer over onze voorzieningen

 

Natuurbeheer

Het natuurgebied en de natuurbegraafplaats worden onderhouden volgens het natuurbeheerplan van Stichting Heidehof.

Dit plan is erop gericht om meer openheid in het gebied te brengen en ruimte te bieden voor pionierssoorten, zoals korstmossen en heide.

Meer lezen over natuurbeheer