Pas op voor de teek

Het is lente en wat is er fijner met dit weer dan lekker wandelen in de natuur. Helaas ligt hier ook een gevaar op de loer tijdens deze fijne momenten; de teek. Vorige week hebben we deze gespot en kunnen fotograferen op natuurbegraafplaats Hoogengraven.

Teek: volwassen mannetje op pijpenstrootje
Teek: volwassen vrouwtje op pijpenstrootje

 

 

 

 

 

 


Pijpenstrootje

Wij hebben de teken vooral op het pijpenstrootje zien zitten. Deze grassoort kenmerkt zich door zijn lange rechtopstaande stengels. Een teek klimt helemaal naar boven in de hoop dat een gastheer hier langs loopt. Dit kan naast een vos, das, hond of ander dier, dus ook een mens zijn. Zolang u op de paden blijft, is er een zeer kleine kans dat u met een teek in aanraking komt, maar de kans blijft hoe klein ook aanwezig.

Controle
Daarom willen wij u erop verdacht maken dat het van groot belang is om na afloop van een bezoek aan de natuurbegraafplaats het lichaam te controleren op teken. Controle is belangrijk, want teken zie je makkelijk over het hoofd. Ze lijken op kleine spinnetjes en kunnen zich ongemerkt aan de huid hechten. Teken kunnen overal op het lichaam bijten, maar hebben voorkeur voor de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van uw ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Het dragen van huid bedekkende kleding is dan ook sterk aan te bevelen.

Tekenbeet
Als u een teek op je huid aantreft, verwijder deze dan zo snel mogelijk met een tekenpincet. Noteer de datum van de tekenbeet. Voor verdere informatie over een tekenbeet verwijzen wij u naar de site van het RIVM.

Geplaatst in Hoogengraven, Natuur