6 misvattingen over natuurbegraven ontkracht

“Misschien een gekke vraag hoor..” begint meneer tijdens de rondleiding. “Ja, ik ben heel nuchter ingesteld, ik praat er makkelijk over.” We vertellen hem maar niet dat we dagelijks dezelfde vragen krijgen. Zelden worden we verrast met bijzondere vragen over natuurbegraven. Meneer vervolgt: “Word je nu gewoon in een kist begraven of hoe werkt dat op Hoogengraven?” Het is één van de 6 veelgehoorde misvattingen over natuurbegraven. We leggen meneer uit hoe het werkt. De wet schrijft voor dat je altijd in een ‘omhulsel’ begraven moet worden. Voor een natuurbegraafplaats geldt hetzelfde, maar daarbij moet een omhulsel ook volledig natuurlijk afbreekbaar zijn. Je mag dus gewoon in een kist begraven worden mits deze geen schroeven, lijmen of ijzeren beslag bevat en dus natuurlijk afbreekbaar is. We zetten graag nog 5 andere misvattingen voor u op een rij.

Vind ik het graf nog terug?
Het is niet de eerste keer dat deze vraag voorbij komt. Zo was er laatst nog een mevrouw die bang was dat we haar plek nooit meer terug zouden vinden zodra het opgaat in de natuur. “Daar zie je dan toch niets meer van? Straks graven jullie per ongeluk op een plek waar al iemand ligt”, sprak ze bezorgd uit. Op een natuurbegraafplaats meten we alle graven precies in met een landmeetapparaat De coördinaten worden vervolgens in een notariële akte vastgelegd. Aan de hand van coördinaten vinden we alle graven terug en kan er nooit iemand op een gereserveerde plek begraven worden.

Wie komt er op mijn plek?
De opvallendste opmerking kwam van een bezoeker die tijdens een informatie gesprek al een tijdje stil had zitten luisteren. “Maar als na jaren alles is vergaan, dan kun je toch op die plek opnieuw begraven?” 

Dit zou kunnen, maar wij hebben als doel om dit natuurgebied voor altijd in stand te houden en zo min mogelijk te beroeren. Daarom geldt op Hoogengraven overal eeuwigdurende grafrust. Dat betekent dat we het graf na de begrafenis teruggeven aan de natuur, voor altijd. Op deze manier verstoren we de natuur minimaal, maar nog belangrijker blijft dit gebied voor altijd natuur. 

Word ik opgegeten?
Misschien wel de leukste vraag die voorbijkomt, luidt: “Word je door de wormen opgegeten?’ Niets is minder waar. Wormen, kevers, torren en andere insecten leven alleen in de humuslaag. Die is maximaal dertig centimeter diep. Een lichaam op een natuurbegraafplaats wordt veel dieper begraven. Daar leven geen insecten meer. Hier kan het lichaam in alle rust vergaan met hulp van de bacteriën die in het lichaam zelf aanwezig zijn.

Duurder of toch niet?
Men stelt vaak de vraag of natuurbegraven duurder is dan een gewone begrafenis. De kosten voor natuurbegraven zijn anders opgebouwd dan bij een traditionele begrafenis. Op de meeste begraafplaatsen is een grafrecht vrijwel altijd tijdelijk. Na een periode van 10 tot 30 jaar moet u dit recht verlengen of wordt een graf geruimd. Op Hoogengraven vindt u alleen eeuwigdurende grafrust. Daarom hoeven nabestaanden nooit onderhoudskosten of verlengingskosten te betalen. Ook is er geen sprake van een grafmonument op Hoogengraven. Onderaan de streep is natuurbegraven vaak voordeliger. Om u meer inzicht te geven in de kosten, hebben we een overzicht voor u op een rij gezet.

Verschillende wensen
Regelmatig zitten we met echtparen aan tafel waarbij  de ene partner een voorkeur heeft voor begraven en de ander voor cremeren.. Het is voor hen vaak een opluchting om te horen dat op Hoogengraven beiden mogelijk is . U kunt naast een natuurgraf ook een urngraf reserveren.  

We bieden ook de mogelijkheid om een urn op een bestaand graf te plaatsen. Deze optie kan een mooie oplossing zijn als u en uw een gezamenlijke laatste rustplaats willen.

Geplaatst in Hoogengraven