Dunning stiltebos

Binnenkort gaat er gedund worden in het jonge bos. Hieronder lichten we toe wat we gaan doen en waarom dat nodig is.

Op Natuurbegraafplaats Hoogengraven wisselen bos, heide, stuifzand en poelen elkaar af. Deze afwisseling is onderdeel van ons natuurbeheerplan. Dit plan is erop gericht om meer openheid in het gebied te brengen en ruimte te bieden aan pioniersoorten, zoals korstmossen, heide en struikgewassen die hier thuishoren.

Het jonge bos, ook wel “stiltebos” genoemd ligt tussen het ontvangsthuis en de heide en heeft de potentie om uit te groeien tot een volwaardig bos. Als in zo’n jong bos geen onderhoud wordt gepleegd, wordt dit bos op den duur zwak en kwetsbaar.

De bomen kunnen hun wortels niet laten uitgroeien, want er zit een even sterke buurman in de weg. Alleen door hard de hoogte in te groeien kan de top van de boom nog zonne-energie opvangen. Alle zijtakken vallen af, omdat die alleen maar energie kosten en geen opbrengst voor de boom opleveren. Op deze wijze groeien de bomen weliswaar in de hoogte sterk, maar worden steeds zwakker en kwetsbaar voor ziekten en stormen.

Daarom gaan we medio augustus dunning werkzaamheden uitvoeren in dit jonge bos. Dit biedt ruimte aan toekomstbomen en licht voor struikgewassen. Daarmee wordt de basis versterkt en de biodiversiteit in dit gebied verhoogd.

Het biedt ruimte voor een rijkere aanwezigheid van flora en fauna. Daarbij biedt het de gelegenheid om het bos en de heide beter met elkaar te verbinden. Hiermee is de beleving van het gebied voortaan nog sterker en de natuur weer een stap vooruit.

 

Geplaatst in Hoogengraven, Natuur