Herfst op Hoogengraven

Dit jaar maken wij de herfst voor de tweede keer mee op Hoogengraven. En weer genieten we enorm van de natuur. De bladeren van de vogelkers waar we een haat-liefde verhouding mee hebben verkleuren prachtig rood. De lijsterbes, vlier en krent verkleuren en laten hun bladeren vallen.

De gevallen bladeren vormen letterlijk een bladerdeken en houden de aarde, de planten, de wortels en de kleine dieren warm. Het vormt ook voedsel voor verschillende diertjes, schimmels en bacteriën. Zelfs gevallen bladeren zijn dus nuttig. De natuur verspilt niets!

Paddenstoelen

Ook dit jaar zijn er weer ontelbaar veel paddenstoelen. Ze hebben ook nog hele spannende namen zoals eekhoorntjesbrood, elfenbankje, zwavelkopje of kaaszwam. Het is niet vreemd dat deze schimmel de fantasie zo prikkelt. De paddenstoelenwandeling die in oktober plaats vond zat dan ook snel vol met ruim 30 deelnemers.

Takkenwal

Van afgewaaide takken of snoeiafval zijn diverse takkenwallen gemaakt door onze natuurwerkploeg. In deze wallen vinden dieren zoals egels, wezels en muizen beschutting, maar ook vogels zoals het winterkoninkje kunnen er schuilen. Door de aanwezigheid van insecten op en in het dode hout vinden ze er ook veel voedsel. Een prachtig voorbeeld van de kringloop van het leven.

Heiderondje

Het heiderondje heeft ook een kleine metamorfose ondergaan. De natuurwerkgroep heeft onder leiding van de natuurbeheerder de grond geëgaliseerd en 7 bankjes terug gebracht naar 4 banken in elk van de windrichtingen. De heide die al voorzichtig in het midden begon te ontwikkelen, kan de komende jaren verder uitbreiden en ook het bekermos die te vinden is aan de rand van het heiderondje kan zich verder ontwikkelen. Bekermossen zijn korstmossen en makkelijk herkenbaar aan hun vorm. Bekertjes, niet om uit te drinken maar om de vruchtlichamen van het korstmos te dragen. Deze soort komt met name voor op zand- en heidegronden. Ideaal op Hoogengraven.

Natuurwerkgroep

Mede dankzij onze natuurwerkgroep wordt er veel werk verzet in het natuurgebied. Elke dinsdagochtend komen zij bij elkaar om na de koffie gezamenlijk onder leiding van de natuurbeheerder te werken in het gebied. Ondanks dat niemand verplicht is om te komen, heeft de ploeg inmiddels een vaste kern die met veel liefde en inzet wekelijks veel dankbaar werk verzet. Ook geïnteresseerd? U kunt zich altijd aanmelden als vrijwilliger.

Geplaatst in Natuur